Gogonele in Saramura ( Reteta Mamei Flori)

Ingrediente:

  • 2 kg de Gogonele

  • 2 Morcovi mari – taiati rondele

  • Radacina de Telina – 2 mici sau 1 mare

  • Frunze de Telina (3-4 crengute)

  • Varza Rosie – 1 sfert de varza mica

  • Ardei Kapia – 1 ardei

  • Castraveti – 3-4

  • Hrean – 1 radacina

  • Usturoi – 1 capatana mica sau 5 catei mari

Pentru Saramura:

  • Apa – 3 litri

  • Sare – 4 linguri rase

  • Boabe de Mustar – 1 lingurita

  • Boabe de Piper – 1 lingurita

  • Foi de Dafin – 2 foi

  • Telina – 2 crengute

  • Marar proaspat – 1 crenguta

Veti avea nevoie de asemenea de un borcan de 5-7 litri.

Preparare:

      1. Gogonelele si castravetii se spala. Morcovii se spala, se curata de coaja si se taie in rondele. Usturoiul se curata si se taie cateii in jumatati, iar ardeiul se spala, se taie codita (daca are…) si se taie / cresteaza pe lateral cu un cutit. Hreanul se spala si se curata de coaja, apoi se taie pe lungime in 4 tije (sau in 2 – 3 daca este prea subtire). Telina se spala, se curata de coaja si se taie in felii groase. Varza se spala si se arunca primele 2-3 foi de la suprafata ei (puteti cresta langa cotor cu un cutit si mai apoi le puteti inlatura relativ usor), apoi se taie in jumatati si apoi in sferturi (folosim doar 1 sfert iar restul de varza poate fi pastrata in frigider si folosita pentru a face salata in urmatoarele 3-4 zile).

      1. Se aranjeaza frumos legumele, alternand in timp ce le introduceti in borcan. Folosim toate ingredientele in afara de hrean pe care il vom aranja sub forma de cruce / x / stea, deasupra tuturor legumelor imediat sub gura borcanului, imediat sub capac, pentru a impiedica legumele sa se ridice deasupra saramurii. Daca se ridica deasupra nivelului apei, cele care o fac, se strica. Se inmoaie foarte tare si trebuie aruncate. Cele de dedesubt insa sunt bune in continuare, dar nu le puteti folosi pe cele de la suprafata pe post de capac pentru ca cele de dedesubt sa stea bine scufundate in lichid… Daca faceti asta riscati sa vi se strice toate muraturile si sa ajungeti sa le aruncati pe toate. Daca se intampla sa vi se strice vreuna de la suprafata, pur si simplu aruncati-o si gata.

      1. Boabele de piper, de mustar si foile de dafin (condimentele) se pun deasupra hreanului.

Saramura:

      1. Toate ingredientele pentru saramura se dau in cateva clocote, dupa care se opreste focul si se lasa putin deoparte.

      1. Dupa 10 minute in care am lasat saramura sa se odihneasca, asezam borcanul nostru cu gogonele pe o tava de metal sau deasupra a doua cutite lungi asezate in forma de x / cruce pe masa, intr-un loc din care nu il vom muta in urmatoarele 48 de ore. Trucul cu tava de metal sau cutitele lungi asezate in x / cruce este pentru a impiedica sticla borcanului sa se crape in contact cu lichidul fierbinte / clocotit al saramurii. Dupa turnarea lichidului si dupa ce borcanul este cald / fierbinte, puteti inlatura cutitele sau tava oricand…

      1. Apoi cu ajutorul unui polonic, se toarna saramura in borcan, pana ce legumele sunt acoperite cam 1 cm de lichid. Daca va ramane saramura pastrati-o! Este posibil sa aveti nevoie de ea mai tarziu.

      1. Se lasa descoperite in bucatarie timp de 48 de ore pentru a le ajuta sa inceapa fermentarea inainte de a le pune capacul. Dupa cele 48 de ore, le controlam sa vedem daca trebuie sa mai adaugam saramura si daca este nevoie o facem. Dupa aceea ii punem capacul sau daca nu aveti capac la borcanul dumneavoastra, puteti sa folositi un strat dublu de celofan si sa il legati cu elastic (sau chiar si cu o pereche veche de dresuri / ciorapi din matase – aveti nevoie de ceva elastic care sa nu permita aerului sa patrunda). Nu va sfatuim sa folositi sfoara deoarece exista riscul sa patrunda aerul. Dar pana la urma, daca aveti destula putere in maini si sunteti siguri ca ati reusi sa strangeti bine fara sa faceti nod (pentru ca o sa va doriti sa desfaceti si sa resigilati de mai multe ori borcanul in momentul in care veti incepe sa mancati muraturile…), puteti sa incercati si varianta cu sfoara… Ramane la latitudinea dumneavoastra!

      1. Odata ce ati sigilat borcanul, trebuie sa il mutati intr-o camara racoroasa sau in beci.

      1. Dupa aproximativ o luna, muraturile sunt gata si pot dura pana la 6 luni daca au fost ambalate corespunzator! Odata ce ati desfacut borcanul va sfatuim sa il consumati in decurs de o luna – doua…

Timp de pregatire: 2h

Timp total: 1 luna

Note:

  • Aceasta reteta poate fi folosita si pentru a mura castraveti iar ingredientele difera foarte putin. Ingredientele difera si in functie de cantitatea de legume pe care doriti sa le murati si de borcanele pe care le aveti…

  • Puteti ajusta aceasta reteta in functie de cantitatea de muraturi pe care doriti sa o pregatiti. Puteti pune mai putine sau mai multe muraturi…

  • Daca scoateti niste gogonele din borcan si nu le consumati pe toate la masa respectiva si va doriti sa le pastrati pentru a doua sau a treia zi, o puteti face. Nu le puneti inapoi in borcan. Vor rezista in frigider pana la 5 zile – 1 saptamana, intr-un bol acoperit cu folie de plastic.

  • Nu este neaparata nevoie sa sterilizati borcanele dar daca o puteti face, acest pas va asigura o durata mai mare a produsului finit!

Idee: Daca doriti ca muraturile voastre sa fie picante, nu trebuie decat sa adaugati 2-3 ardei iuti verzi in borcan!

Uneori o salata de ridichi rosii poate diversifica gusturile. Mergeti si vedeti reteta pentru salata de ridichi rosii.

Daca v-a placut reteta asteptam un like, share si sa ne urmariti pe facebook unde ne puteti gasi sub numele “Magliano’s Comfort Food”.

Pofta buna! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *